Güneşe uzun süre bakmak ne olur ?

Ece

New member
Güneşe Bakmak: Kafayı Güneşle Sıcak Tutmak mı?

Hadi gelin, biraz güneşten bahsedelim. Fakat sıradan bir şekilde değil! Güneşe bakmanın ne kadar zararlı olduğu konusunda zaten doktorlar, anneler ve en yakın arkadaşınız sürekli size sesleniyor. Peki, kimse bir adım daha ileri gidip, “Ya acaba gerçekten güneşe bakmak çok mu tehlikeli?” diye sormuyor!

Sizden bir itiraf: Günümüzde kimse güneşe bakmazken, “Bir saniye, ben bir şansımı deneyeyim!” diyerek gökyüzüne doğru bakan bir kaç kişi var mı? Bunu yapanların en büyük korkusu, birdenbire bir UFO’ya dönüşmek. Ama günümüzde UFO'lara inanıp inanmadığınız da tartışmalı… O yüzden yazının geri kalanını okurken lütfen kafayı çok dağıtmadan (çok değil, ama biraz) güneşe bakmanın potansiyel sonuçlarını düşünmeye devam edelim.

Erkekler ve Çözüm Odaklılık: Güneşe Bakmak = Güneşin Kralı Olmak

Şimdi, erkeklerin mantığını bir çözmeye çalışalım. Güneşe bakmayı gözüne kestiren bir adam, ya “Bunu başaran bir adama altın madalya verirler” diyordur ya da “Güneşin o kadar güçlü olduğunu nereden biliyoruz?” diye kendi kendine soruyordur. Ama gerçek şu ki, her erkek, “Eğer bir şey varsa, ben bunu yapabilirim!” yaklaşımını benimser ve bir şekilde güneşe bakmanın, başlı başına bir güç gösterisi olduğunu düşünür. Yani bir erkek, güneşe bakmanın bedelini çoktan ödemiştir ama bu, onun havalı bir şekilde güneşe bakmasına engel değildir.

Fakat, stratejik düşünmeyi seven erkekler, olasılıkları hesaba katarak durumu sorgularlar. “Güneşe bakmanın ne gibi avantajları olabilir?” sorusunu sormak yerine, “Eğer 2 saniye bakıp başım dönmezse, bu şampiyonluk gibi bir şey olur” diye plan yaparlar. Tabi, dikkatli ve ölçülü bir yaklaşım sergilemek, yanlışlıkla gözleri kör etmekten daha akıllıca bir çözümdür, değil mi?

Erkeklerin bir diğer favori yaklaşımı ise “Çözüm odaklı” olmaktır. Eğer bir şekilde gözleri yanarsa, çözümü hemen bulurlar: “Hadi gözlük takalım, belki işe yarar!” Sonuçta, gözlük takmanın bir tür “stratejik engelleme” olduğunu düşünürler. Eğer güneşe bakmayı başaramazlarsa, hiçbir şey kaybetmediklerini de düşünürler, çünkü onları gerçek bir meydan okumada kimse yenemez! Güneş mi? Onu da yenecekler, bir şekilde!

Kadınlar ve Empatik Yaklaşımlar: Güneşe Bakma Ama...

Şimdi, kadınların bakış açısına göz atalım. Onlar, her zaman bir adım daha öndedirler. “Evet, güneşe bakmak harika bir şey olabilir, ama gözlerin ne kadar çok ısırırsa, bir o kadar kötü olur” diyen kadınlar, şefkatli bir bakış açısına sahiptirler. Onlar, güneşe bakmanın tehlikesini sadece fiziki açıdan değil, duygusal açıdan da ele alırlar. Çünkü, kadınlar her şeyi çok yönlü değerlendirirler!

“Güneşe bakmak o kadar eğlenceli olabilir ama bu bir zehirli aşk ilişkisi gibi, sonunda bir şekilde zarar veriyor” derken, aslında bir noktada bilinçli bir farkındalık yaratmaya çalışırlar. Onlar, başı dönen, gözleri kamaşan erkek arkadaşlarına elleriyle şefkatle yaklaşıp “Ama benim için canım, o kadar güzelsin ki! Ama dikkat et gözlerine!” derler.

Ayrıca, kadınlar güneşe bakmanın “güzellik” tarafına da eğilirler. “Gözlerin güzel kalır, ama o güzellik uzun sürmez” dediklerinde, aslında hepimizin bakışlarını bu konuda daha dikkatli olmaya yönlendirirler. “Hadi ama, 5 dakika güneşe bakmaktan kimse bir şey kazanmaz” diyerek, aslında hayatı daha sakin, güvenli ve sağlıklı yaşama konusunda hepimize öğüt verirler.

Bir diğer kadın yaklaşımı ise, “Bir kadının güneşe bakması tam olarak ne demek oluyor?” sorusunu sormaktır. Sonuçta, kadınlar sosyal varlıklardır ve çoğu zaman bir eylemi başkalarıyla paylaşıp paylaşmamayı düşündükleri an bir çeşit toplumsal analiz yaparlar. “Ben, güneşe bakarken kendimi kaybeder miyim?” sorusu kadının zihninde dolaşan en önemli sorulardan biridir.

Güneşe Bakmanın Sonuçları: Hem İronik Hem Komik

Hadi, gerçeklere bakalım: Güneşe bakmanın sonuçları aslında pek de eğlenceli değil. Sadece gözlerimizi kaybetmekle kalmayız, aynı zamanda tüm cilt yapımız da zarar görür. Ama işin eğlenceli kısmı burada başlar: Gözlerimizin yanması ile birlikte, bir anda herkesin “İyi ki o kadar bakmadım” dediğini duyabilirsiniz. Erkekler gözlük takmanın yoldaşlığını, kadınlar ise şapka ve güneş kremi takıntısını pekiştireceklerdir.

Her şekilde, bir şekilde hayatta kalacağız. Belki bu gözlükler, şapkalar ve krem kutuları, bizleri güneşin karşısında galip kılacak. Ama unutmayın: Güneşe bakarken dikkat edin, yoksa “güneş gözlüklerinin” taktığı bir soğuk duş almak zorunda kalırsınız! Hadi gelin, şu konu üzerinde forumda biraz muhabbet edelim: Siz hiç güneşe bakarken başınıza gelen komik bir şey yaşadınız mı?

Yorumlarınızı bekliyorum!