Bilişsel yaklaşım ne demek ?

Cansu

New member
Psikolojide İçe Bakış: Bir Yansıma, Bir Mola, Bir Kupa Kahve

Hadi, durup bir düşünelim: Günümüzde herkes bir şeylere bakıyor. Ama içeri bakmak? Hımm, bu biraz daha derin bir mevzu. “İçe bakış” dediğimizde ne anlıyoruz? Sadece bir an durup düşünmek mi? Yoksa bizden önceki nesillerin “kendini tanı” lafını bağırarak söylüyor olmasından mı etkileniyoruz? Gelin, biraz eğlenceli bir şekilde çözümleyelim. Kim bilir, belki de kendiniz hakkında öğrendiğiniz yeni şeylerle biraz kahkaha atarsınız.

İçe Bakış Nedir, Ne Değildir?

Psikolojide "içe bakış" (veya "introspeksiyon") aslında oldukça ciddi bir kavramdır. Temelde, bir kişinin düşünce süreçlerini, duygusal durumlarını ve motivasyonlarını kendisinin fark etmesi ve anlaması sürecine denir. Yani, gözlüklerinizi takıp kendi beyninizin derinliklerine doğru bir keşfe çıkmaktır. Eğer bu basit tanım biraz soyut geldiyse, şu şekilde düşünebilirsiniz: İçine bakmak, biraz derin nefes alıp, “Beni ne motive ediyor? Bugün niye bu kadar kafam karışık? Ben niye kahvemi iki dakika önce içmeye başladım?” diye sormaktır.

Fakat bu “içeri bakma” süreci, kimilerine göre o kadar da kolay değildir. Kimi insanlar, birden bire “düşünce akışını gözlemleme” konusunda kendilerini kaybolmuş hissedebilir. Kimileri ise bu süreçte ne kadar derinlemesine düşünebilir? Bu konuda herkesin tarzı farklıdır. Belki de fark etmeden birçoğumuz, gün içinde içsel monologlar yaparak farkında olmadan içe bakıyoruzdur.

Erkekler ve Kadınlar: İçsel Dünyanın Keşfi

Şimdi, bir de içe bakışı erkeklerin ve kadınların bakış açılarıyla inceleyelim. Tabii ki burada genellemeler yapmaktan kaçınıyoruz. Ama bir gözlem yapabiliriz: Erkekler genellikle çözüm odaklıdırlar, kadınlar ise empatik ve ilişki odaklı. Psikolojik araştırmalar, bu farklı bakış açılarını farklı şekillerde yansıttığını gösteriyor.

Erkeklerin içe bakışları daha çok stratejik bir yaklaşım gibi olabilir. Örneğin, bir erkek stresli bir durumda, derin düşüncelere dalıp “Neden böyle hissediyorum? Bu stresle nasıl başa çıkabilirim?” diye kendine sorabilir. Sorunun çözümüne odaklanmak, bir anlamda “pratik” bir içe bakış tarzıdır. Durumu anlamak ve çözüm üretmek, erkeklerin içsel dünyasında bazen daha doğrudan bir yansıma olabilir.

Kadınlar ise, çoğu zaman duygusal farkındalıklarını daha çok kullanır. İçsel bakışları, diğerlerinin hislerini anlamaya yönelik olabilir. Bir kadın, bir durumla karşılaştığında, “Bunun bana nasıl hissettirdiğini tam olarak anlamam lazım, bu başka birinin duygularını nasıl etkiliyor?” diye sorabilir. Burada empati ve ilişki odaklı düşünceler, içsel bakışın daha duygusal bir tarafını vurgular.

Tabii ki, bir kişinin içe bakışı her zaman bu net sınıflandırmalara sığmaz. Bir erkeğin de empatik bir bakış açısına sahip olması mümkün, bir kadının da çözüm odaklı düşünmeleri olabilir. Ancak, genellikle erkekler daha çok "ne yapmalıyım?" diye düşünürken, kadınlar "nasıl hissediyorum?" sorusunu daha fazla sormaktadırlar.

İçe Bakış: Beynin "Yavaş İletişimi"

Beynimiz sürekli olarak bir bilgi akışı içinde. Her an yeni veriler alıyoruz, bu veriler çoğu zaman bilinç dışı bir düzeyde işleniyor. Peki, bir an durup sadece “kendimizi” gözlemlemek? Ne kadar zor, değil mi? Bazen sadece bir dakika durup, dışarıdaki kalabalıktan sıyrılmak gerekebilir. Düşünce akışını yavaşlatmak, bazen yanlış bir şey yapmadığınızı fark etmek için bile oldukça faydalıdır.

İçe bakış, beynin “yavaş iletişimi” gibidir. Gündelik hayatın karmaşası içinde hızla hareket ederken, düşüncelerimiz de hızlı bir şekilde gelip geçer. Ancak içe bakış yaparken bu hızdan çıkabiliriz. Kendimizi anlamak için bazen bir an durmamız, bir “yavaşlatma tuşuna basmamız” gerekir. Bu, özellikle kadınların duygusal zekası ile, erkeklerin pratik ve analitik bakış açıları arasında bir köprü oluşturabilir. Beynin sakinleştiği bu anlar, farklı düşünme biçimlerini harmanlamak için mükemmel bir fırsat sunar.

İçe Bakış ve Kendi Kimliğimizi Keşfetmek

İçe bakış, bir anlamda kimliğimizi keşfetmek gibidir. Kim olduğumuzu anlamak için bazen dışarıdaki dünyadan bir adım geri atmamız gerekir. Kendini gözlemleme, bir anlamda, farklı bakış açılarını daha derinlemesine incelemek anlamına gelir. Bir kişinin içsel dünyasına odaklanmak, yalnızca duygularını anlamak değil, aynı zamanda onu etkileyen çevresel faktörleri de gözlemlemektir. Ne zaman stresli hissediyoruz? Kiminle daha rahat hissediyoruz? Bu sorular, içsel keşfin derinliklerine inmeyi sağlar.

İçe Bakışın Faydaları: Bir Kupa Kahve Gibidir

İçe bakış yapmanın faydaları, bir nevi içsel bir kahve molası gibidir. Beyninizi dinlendirir, rahatlatır ve daha sağlıklı düşünmeye başlamanızı sağlar. Birçok bilimsel araştırma, içe bakışın, stresle başa çıkma, zihinsel sağlığı iyileştirme ve duygusal dengeyi sağlama üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Fakat herkesin içe bakışı yapma biçimi farklıdır. Kimi insanlar sadece birkaç dakikalık sessizlikle bu dengeyi bulur, kimisi ise daha uzun süreli bir düşünce sürecine girer. Kendi içsel dünyamızda yapacağımız küçük bir gezinti, daha büyük bir keşfe dönüşebilir.

Sonuç: Kim Daha Derin Düşünür?

Evet, içe bakış bazen biraz karmaşık olabilir. Ancak bu süreçte belki de önemli olan, sürekli olarak dış dünyayı izlemek yerine, bazen sadece durup kendi iç dünyamıza bakmaktır. İçsel yansımalar, her bireyin farklı bir yolculuğa çıkması gibidir. Ve evet, bazen bir yansıma, bazen de bir gülümseme yeterlidir.

İçine bakmaya başladığınızda ne bulduğunuzu merak ediyorum. Hangi soruları sormak, hangi duyguları keşfetmek istersiniz? Kendinizi tanımak ne kadar eğlenceli olabilir?