Temas yoluyla bulaşan hastalık nedir ?

Cansu

New member
Temas Yoluyla Bulaşan Hastalıklar: Göz Temasıyla Aşk Değil, Biraz Daha Farklı!

Hadi gelin, bugün sizlere biraz eğlenceli bir şekilde "temas yoluyla bulaşan hastalıklar" hakkında konuşalım. Evet, yanlış duymadınız, “temas yoluyla” yani elleri yıkamadan burun karıştırmak, arkadaşınıza öpücük göndermek, ya da en basitinden “günaydın” demek… Ama bu konuyu biraz farklı bir bakış açısıyla ele alalım. Düşünsenize, her şeyin başlangıcı bir “dokunuş”. Peki ama o dokunuş gerçekten her zaman harika bir şey mi? Gelin, biraz mizahi ve yaratıcı bir bakış açısıyla keşfedelim!

Erkeklerin Çözüm Odaklı Stratejik Yaklaşımı: “Herşeyin Çaresi Var!”

Erkekler, bir problemi çözmeye başladığında, adeta bir Sherlock Holmes’e dönüşürler. Kafalarında bir hedef vardır: "Bunu çözmeliyim, yoksa günüm mahvolur!" Temas yoluyla bulaşan hastalıklar söz konusu olduğunda, erkeklerin yaklaşımı da bir o kadar stratejik ve mantıklıdır. Bu hastalıkları engellemek için ellerini yıkama, dezenfektan sıkma ve maskeyi yüzlerine geçirip evden çıkmama kararı almak, onlara "tamam, bu çözüm!" dedirtir.

Fakat, tabii ki her çözüm planında olduğu gibi, burada da bazı komik anlar yaşanabilir. Erkekler elini yıkadığında sanki dünya kurtulmuş gibi bir güven duygusu hissedebilirler. El yıkama işlemi, bir erkek için genellikle şu şekilde gelişir: “Elimi yıkadım, maskemi taktım, hemen dışarıya çıktım. Hasta olacağım varsa da beni bulamazsınız!” Ne kadar çözüm odaklı olduklarını gösteren bir yaklaşım, değil mi?

Tabii, bu noktada kadınların biraz daha empatik ve ilişkisel bakış açıları devreye giriyor.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: “Benden de bir şeyler geçer mi?”

Kadınlar, temas yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda daha çok empatik bir bakış açısıyla yaklaşır. “Acaba o hastalık bana geçer mi?”, “Beni de korur musun?”, “Hadi gel, sana çay yapayım ama elimi yıkamadan dokunma.” gibi cümleler, kadınların bu konuyu ele alırken sıklıkla kullandığı yaklaşımlar arasında yer alır. Çünkü kadınlar, bir şeyin yalnızca fiziksel değil, duygusal etkilerini de düşünürler.

Bir kadın, hastalık kapma konusunda daha temkinli yaklaşırken, aynı zamanda çevresindeki insanları da düşünüp onların iyiliği için adımlar atar. Mesela, elini yıkadıktan sonra, “Ah, hala bir mikrop var gibi hissediyorum!” diyebilir. Erkeklerin sadece fiziksel olarak çözüm aradığı anlarda, kadınlar çevresindeki insanların duygusal ve fiziksel iyilik hallerine odaklanır.

Bir erkek, "Elimi yıkadım, iş bitti!" diyebilir, ama kadınlar için "Elimi yıkadım, şimdi sana da ne olur dikkat et, ben sana da bulaşmasın!" diyerek işin ilişkisel boyutunu da gündeme getirirler. İşte bu yüzden, kadının yaklaşımı sadece fiziksel değil, duygusal olarak da çözüm arayışına girer. Kısacası, kadınlar “Duygusal Temas Yoluyla Bulaşan Hastalıklar” konusunda bir adım öndedir!

Hastalıkların Arkasında Durmayan Bir Şey: Sosyal Mesafe!

Şimdi de gündemde olan bir konuya değinelim: sosyal mesafe! Ah, sosyal mesafe, o ne kadar da uzak bir kavram! Yani, kimse kimseye bulaştırmak istemiyor ama bir yandan da herkesin içinde olduğu “o ortamlar” ne olacak? Mesela, sinemada omuz omuza otururken ya da işyerinde kahve molası verirken. Evet, sosyal mesafeyi korumak da bazen zorlu bir iş! Tabi ki de bir çözüm var: Evde kalma, sosyal medyada zaman geçirme ve mümkünse yeni hastalıkları “uzaktan” tanıma. Sadece bunlarla da kalmıyoruz, evde “çözüm odaklı” bir erkek, dizilerdeki bulaşmayan hastalıkları da araştırıyor. Kadınlar ise daha çok “Bağışıklık sistemim mi çöküyor?” düşüncesiyle, “Zaten sıkıldım, bugün Netflix'e sardım” diye bir kurtuluş yolu arıyor.

Hastalıkları Hiç Takmayanlar: "Gerçekten Bulaşır mı?"

Bir de şöyle insanlar var: “Bulaşır mı, bulaşmaz mı? Ne kadar geçer, ne kadar dayanır? Nasılsa sağlıklı bir insanım!” Tam olarak çözüm aramak yerine, gözlerini kısıp, hasta olmasalar da, adeta virüse karşı imunitelerini test eder gibi dolaşan bir kesim. “Gerçekten bulaşır mı?” sorusu, onların neredeyse günlük bir mantra haline gelir. Yani o kadar rahatlar ki, virüsü görsel bir tehdit gibi görmeyip, bunu bir spor gibi de benimsemişlerdir. Tabii, bazıları da "Virüs mü? Ben hep sağlıklıydım, bu yüzden korkmuyorum!" diyerek sosyal mesafe yerine biraz daha... stratejik bir ‘göz teması’ kurmaya devam ediyorlar.

Sonuç: Temas ve Strateji... Ama Mutlaka Bir Kahkaha!

Sonuç olarak, temas yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda kimseyi küçümsememek gerek. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını ve kadınların empatik bakış açısını bir arada düşünmek, gerçekten de hem sağlık hem de gülümseme açısından faydalı olabilir. Önemli olan; herkesin, hastalıkları ciddiye alırken bile biraz da gülümsemeyi unutamaması! Unutmayın, sağlığımız değerli, ama gülümsememiz de en az o kadar değerli!

O zaman soruyorum size: En son kimseyle tokalaştınız ve mikrop kapmadınız? Şu an sosyal mesafeye uyuyor musunuz? Hadi yorumlarda tartışalım, bakalım bu hastalıklar bizi ne kadar şaşırtacak!